Meble dla domu

5 materiałów na blaty kuchenne – charakterystyka

Kuchnia jest wizytówką domu, a wyjątkowo eksponowanym jej elementem jest blat. Powinien wyróżniać się estetyką, ale też musi być solidnie wykonany, wytrzymały i odporny na uszkodzenia.

Idealne blaty kuchenne

Blat kuchenny jest cały czas narażony na różne uszkodzenia – m.in. zarysowania czy działanie wysokiej temperatury albo wpływ rozmaitych płynów, krojenie itd. Jest nieustannie eksploatowany i poza designem ważne są jego parametry. Częstotliwość użytkowania i wygląd to jednak nie wszystko, co decyduje o naszym wyborze – pod uwagę wziąć trzeba także budżet. Jakie zatem materiały polecamy na blaty kuchenne?

Blaty drewniane

Jednym z dobrych wyborów będzie na pewno szlachetne i naturalne drewno – m.in. blaty dębowe. To materiał ponadczasowy, świetnie wyglądający zarówno w kuchni nowoczesnej, jak i rustykalnej. Doda ciepła i przytulności, ale wymaga regularnej pielęgnacji. Popularne są blaty dębowe, bukowe, jesionowe albo z drewna egzotycznego, bo są mniej podatne na zarysowania i bardziej odporne.

Blaty ze szkła

Jedna z innowacji wśród materiałów to szkło hartowane lub klejone – powierzchnia takiego blatu jest wytrzymała i odporna na ew. potłuczenie. Można wybrać też szkło kolorowe, błyszczące, zmatowione, z wybranym motywem i wydrukiem. Ten rodzaj blatów jest produkowany na zamówienie – nie są one tanie, ale na pewno modne i oryginalne.

Blaty kuchenne z kamienia naturalnego

Blat dębowy, szklany, a może z kamienia? Takie modele kojarzą się z elegancją, luksusem i dobrym gustem. Poniesione koszty mogą być wysokie, ale efekt jest wart wydanych pieniędzy. Kluczowy jest rodzaj kamienia – zwykle jest to granit albo marmur. Bardziej odporny na uszkodzenia, wysokie temperatury czy wpływ środków chemicznych lub działanie wilgoci jest granit. Blaty kamienne także wykonuje się na indywidualne zamówienie.

Blaty z kompozytu

Blaty te produkuje się z płyt MDF, które pokrywane są następnie warstwą kompozytu. Kompozyty to trwały i solidny materiał na blat kuchenny. Stanowi mieszankę 2/3 minerałów naturalnych oraz 1/3 żywicy akrylowej i pigmentów. To bardzo termoplastyczny materiał, dobry do obróbki, dodatkowo występuje w różnych wersjach kolorystycznych.

Blaty z laminatu

Laminaty to najpopularniejszy rodzaj blatu kuchennego – są niedrogie, a za swoją cenę oferują niezłą jakość. Aktualnie dostępne mają znacznie lepsze parametry niż kilka lat temu. Duży wybór kolorów i wzorów to ich kolejna zaleta. Mogą imitować m.in. drewno – np. blaty dębowe – jak i kamień lub hartowaną stal, więc łatwo można je dopasować do każdej kuchni. Dobrej jakości blaty są odporne na uderzenia, zarysowania, ścieranie, wpływ wysokiej temperatury czy działanie promieni słonecznych.