Jaki hoker wybrać do kuchni?

Urządzenie otwartej kuchni to nie lada wyzwanie. Jednym z najczęściej stosowanych elementów jej wyposażenia są stołki barowe określane mianem hokerów. Umożliwiają wygodne korzystanie z wyspy stanowiącej element dzielący pomieszczenie na salon i część kuchenną.

Jaką wysokość powinien mieć hoker?

Przy zakupie hokera do kuchni trzeba mieć na względzie kilka istotnych aspektów. Bardzo ważnym kryterium takiego stołka jest jego wysokość. Pod tym względem powinien być on dopasowany do wysokości blatu, która standardowo wynosi 110-120 cm. W takim układzie hokery zwykle mają wysokość na poziomie 80-90 cm. Nieco inaczej wygląda to w  przypadku wyspy kuchennej – wówczas wskazane jest, aby hoker miał wysokość 55-60 cm. Eksperci ze sklepu Centrum Światła przypominają, aby odległość między hokerem a blatem wynosiła mniej więcej 25 cm – wówczas siedzisko zapewni odpowiedni komfort.

Z jakiego materiału powinien być wykonany hoker?

W sprzedaży do wyboru są różne rodzaje hokerów – w zależności od materiału, z jakiego zostały wykonane. Ogromne zainteresowanie wzbudzają modele drewniane – są one na tyle uniwersalne, że pasują one praktycznie do każdej aranżacji z uwagi na ponadczasowy charakter drewna. Poza tym łatwo je pomalować, przez co szybko da się je dopasować do zmian w wystroju pomieszczenia. Na brak popularności nie narzekają też stołki barowe z tworzyw sztucznych. Są łatwe do utrzymania w czystości i zwykle prezentują się bardzo designersko. Idealnie wpisują się w minimalistyczną stylistykę. Wspomnieć też należy o hokerach z siedziskami tapicerowanymi skórą – sztuczną lub naturalną. Prezentują się one niezwykle elegancko i świetnie pasują np. do loftowych aranżacji.

Bogata paleta hokerów umożliwia znalezienie takiego modelu, który będzie zaspokajał indywidualne potrzeby i dobrze wpisywał się w styl wnętrza. W przypadku stołków barowych niezmiernie istotne jest to, aby łączyły walory estetyczne z praktycznymi. Nie warto oszczędzać na jakości – solidny produkt to inwestycja na kilka lat.