Garnki emaliowane: dlaczego warto wyposażyć w nie kuchnię?
Tradycyjne, zdobione garnki emaliowane od pokoleń cieszą się niesłabnącą popularnością, wiodąc prym w sprzętach najchętniej kupowanych do domu. Co jakiś czas ożywia jednak dyskusja o ich rzekomej szkodliwości i o tym, czy tego rodzaju garnki są odpowiednie do gotowania. W poniższym artykule skutecznie rozprawiamy się z mitami dotyczącymi wyrobów z emalii i udowadniamy, dlaczego warto mieć w kuchni retro garnki, których używają pokolenia.
Czy garnki emaliowane są szkodliwe?
Garnki emaliowane wbrew krążącym na ich temat opiniom są najbardziej prozdrowotnym wyposażeniem każdego domu. Ich produkcja odbywa się bez sięgania po szkodliwe i toksyczne substancje typu kadm lub ołów, są zatem znakomitym wyborem nie tylko dla dzieci i osób starszych, ale przede wszystkim dla alergików. Ich powłoka jest szczelna, nie jest zatem możliwe osiedlenie się na niej bakterii. Jednak w przypadku głębszego odprysku lub uszkodzenia garnek należy wymienić, ze względu na możliwość przeniknięcia do potrawy rdzy z blachy, która nie jest odporna na korozję.
Dlaczego warto kupować emaliowane garnki?
Poza tym, że są dobre dla zdrowia, garnki pokryte emalią mają także szereg innych zalet. Oryginalne zdobione będą wyjątkową ozdobą każdej kuchni, szybko i równomiernie się nagrzewają oraz wykazują wysoką odporność na wahania i gwałtowne zmiany temperatury: możemy zatem zapomnieć o odkształceniach. Tego rodzaju garnki zachęcają także atrakcyjną ceną: kosztują mniej niż ich stalowe czy żeliwne odpowiedniki. Bez problemu i konieczności zakupu kompletu możemy nabyć garnki emaliowane pojedyncze, w różnych rozmiarach i o różnym przeznaczeniu: rondelki, garnuszki, czy większe gęsiarki.
Jak dbać o garnki emaliowane?
Ze względu na gładką powierzchnię, garnki emaliowane muszą być myte łagodnymi środkami czystości. Wystarczy przemywać je pod bieżącą wodą, gąbką z dodatkiem płynu do naczyń. Garnków z emalii nie należy szorować czyścikami, ani silnymi, żrącymi detergentami, ponieważ może to spowodować ich uszkodzenie i zarysowanie. Jeśli doszło do przypalenia dna garnka wykorzystajmy domowe sposoby naszych mam i babć: przyda się do tego paczka sody oczyszczonej, z której możemy przygotować gotową pastę, lub zalać ją odrobiną wody i gotować w uszkodzonym garnku . Powstałą papkę należy energicznymi ruchami mieszać drewnianą łyżką do gotowania. Jeśli posiadamy w domu palenisko, możemy wyczyścić garnek popiołem wymieszanym z bieżącą wodą. Taki roztwór również pomoże w doczyszczeniu garnka.